Número 3
http://www.astrored.org/digital


 
[Portada nš3]
Número  3, enero 1999
Astronomía Digital
[Stonehenge]

Portada: "Stonehenge", Víctor R. Ruiz.


Catalá

Carl Sagan, una espelma a la foscor | Lourdes Villarreal Lujan

Sempre consideraré el Dr. Sagan el meu guia intel.lectual i mai no podré refer-me de la tràgica pèrdua que va representar la seva mort. He pensat un miler de coses per tal d'honorar la seva memòria i crec que la més adequada és fer allò que ell mateix va fer amb tant d'entusiasme i valor: ensenyar les meravelles de la ciència a l'individu normal, comú i corrent. Aquesta biografia, que és força lluny de ser perfecta, tracta de ser el més precisa possible.


Stonehenge, on els astres i dòlmens ballen | Jesús Gerardo Rodríguez Flores

Molt s'ha especulat sobre Stonehenge, però poques vegades s'han descrit les dades que es coneixen amb certesa sobre aquest lloc enigmàtic. ¿Quan i com fou construït? ¿Quina era la seva utilitat? ¿Quines persones han investigat el seu enigmàtic passat? El present document té el propòsit d'aclarir aquests aspectes de la més fascinant construcció arqueoastronòmica de l'Europa occidental.


Una mica més a prop de les estrelles (I) | José G. Tomé

Han passat ja gairebé 18 anys des que el Columbia va arribar a l'espai per primer cop. Fins ara s'ha acumulat una experiència de 93 vols. Així, per exemple, durant l'última dècada el promig de missions realitzades per la flota de transbordadors espacials de la NASA ha estat d'unes set missions l'any.


El Sol | Víctor R. Ruiz

El Sol és l'estrella més propera a la Terra i el seu estudi és de granimportància, en ser la nostra principal font d'energia. En aquest article, s'esmicola el Sol i es comenta el model del "sol estàndard", la teoria heliofísica més acceptada.


Passat, present i futur de la LIADA | Rodolfo Zalles Barrera

El present article pretén de manera resumida donar a conèixer la història i les activitats desenvolupades per la Lliga Iberoamericana d'astronomia (LIADA) en el decurs de la seva existència. La Lliga compta amb diferents seccions dirigides per persones experimentades, dedicades i que treballen a l'àrea. Es disposa d'una base de dades "ALMA"; la publicació oficial és "Universo" que es troba al nº 41 i "La Red" d'observadors es troba al nº 54 i com a mitjà de comunicació hi ha el fòrum electrònic de la LIADA.


CG-2: CCD per Astronomia | Cristóbal García

La càmara aquí descrita és un projecte de experimentació iniciat el 1993 i al qual s'han estat sumant millores fins no fa molt.


Ssystem: Explorant el Sistema Solar | Raúl Alonso

Ssystem és un simulador interactiu del sistema solar utilitzant OpenGL. Amb  ell podràs visitar planetes i satèl·lits a la vegada que observes les estrelles més brillants i tot això amb diversos tipus de càmares i una qualitat gràfica més que acceptable.


Estrelles en explosió a la ciència ficció. | Cristóbal  Pérez-Castejón Carpena

La idea de sols explotant i anihilant planetes sencers ha estat sempre extraordinàriament atractiva per al món de la ciència ficció. Així que el tema ha estat tocat des de tots els punts de vista possibles.

Astronomia Digital es una iniciativa de AstroRED y la Agrupacion Astronomica de Gran Canaria (AAGC). Se permite la reproducción total o parcial de los contenidos de la revista para uso personal y no lucrativo. Para el envío de artíiculos o cartas de opinión debe ponerse en contacto con la redacción mediante correo electrónico en digital@astrored.org o por carta a: Astronomía Digital, Agrupación Astronómica de Gran Canaria, Apartado de correos 4240, 35080 Las Palmas de Gran Canaria (ESPAÑA).